Oxaalzuur

Oxaalzuur is een anti-nutriënt en wordt ook wel oxalaat genoemd, hier lees je waar het in zit wat de voordelen en nadelen zijn en hoe we de nadelen kunnen omzeilen en waar het in zit.

Waar zit oxaalzuur in

Oxaalzuur zit in vrij veel voedingsmiddelen die hieronder zijn opgenoemd. Vooral de bovenste paar producten bevatten veel oxaalzuur.

  • Bladgroenten
    • Spinazie
    • Andijvie
    • Postelijn
    • Zuring
  • Snijbiet en rode biet
  • Okra
  • Peterselie
  • Rabarber
  • Spruitjes
  • Noten
  • Bessen
  • Bonen
  • Cacao
  • Sojaproducten
  • Thee (groen en zwart)
  • Volkoren graan

Gelukkig eten we niet van alles wat hierboven staat hele grote hoeveelheden en kan dus daarom bij matig gebruik geen kwaad.

Wat doet oxaalzuur

Oxalaten komen overal in voor. Sterker nog tijdens het proces van de lever waarbij alle voedingsmiddelen geactiveerd worden komt oxalaat vrij als soort van vrije radicaal. Bij teveel aan oxaalzuur door de voeding kan het niveau teveel stijgen en kan het zich binden aan calcium. Als dit gebeurt kan dit lijden tot nierstenen en als deze verbinding zich ophoopt in het urinewegstelsel (nierbekken, urinelieder, blaas, plasbuis) kunnen er allerlei vervelende klachten en problemen ontstaan.

Net als gluten en caseïne kunnen oxalaten in de hersenen terecht komen en hier de hormonen beïnvloeden. Het is alleen niet bekend of oxylaten zelf ook de darmwand kunnen beschadigen zodat deze anti-nutriënt nog makkelijker in de bloedbaan terecht komt.

De nadelen

Ken je dat gevoel dat je tanden als schuurpapier voelen als je verse spinazie gekookt/wokt hebt? Nou dat is dus de oxalaat die je proeft of voelt (geen idee hoe je dit moet zeggen).

Tegenwoordig is het best wel een trend om aan groen(t)e smooties te doen. Juist, een blender vol met groente en of wat fruit erbij. De spinazie en andijvie zijn hier vaak gewilde groente voor. Maar zoals je in het lijstje hierboven zag, zijn deze 2 groenten rijk aan oxalaten. Met koken haal je hier nog wel wat met het kookvocht uit, maar in de blender blijft het allemaal zitten. Dus daar ga je dan met je goede gedrag hoppa een beker met allemaal vloeibaar geworden groenten, maar dus ook rijk aan oxalaten.

Wanneer je dit te vaak doet dan kan het zo zijn dat dit ten koste gaat van de calcium status in je lichaam. Of dat de calcium middels een heel proces uit de botten wordt gehaald (met alle gevolgen van dien). De oxalaat bindt zich aan de calcium en zo ontstaat oxaalzuur. Deze 2 samen kunnen nierstenen veroorzaken.

Uit een onderzoek blijkt dat een verschil van 5 mg oxalaat al een toename van het risico op het krijgen van nierstenen met 70-100%

Echter laten we de hele oxaal rijke groente en fruit volledig weg dan voorkomen we ook niet dat we nierstenen ontwikkelen. Sterker nog het wel eten heeft meer voordelen dan nadelen als je kijkt naar de rest van de voedingstoffen die erin zitten.

De voordelen

Zoals je in de lijst hierboven kan zien gaat het om veel gezonde voedingsmiddelen waar veel andere nuttige nutriënten inzitten. Doordat het een stof is wat we zelf ook aanmaken is het wel een lichaamseigen stof. Dat betekent dat het lichaam ook een manier heeft om het weer uit het lichaam te krijgen. Dit kan door middel van een anti- oxidant (een stofje wat de vrije radicalen onschadelijk maakt en afvoert). Een voorbeeld hiervan is vitamine C, en gelukkig zit deze vitamine in veel van de producten die ook oxalaat bevatten. Dat is nu het mooie van de natuur. Die weet voor alles een oplossing te vinden.

Gelukkig is het gemiddeld genomen dat we 40-50% van de oxalaat netjes via de urine er weer uit weten te krijgen.

Daarnaast weten we dat de oxalaat zich graag aan calcium bindt. Dus wat we ook kunnen doen is zorgen dat we voldoende calcium binnen krijgen.

Oxaalzuur verminderen in de voeding

Door het koken van de groente kunnen we via het kookvocht wat vrij komt een heleboel oxalaten afgieten. Echter kan dit alleen als we daadwerkelijk gaan koken of wokken. Bij een groente smoothie kunnen we dit niet doen.

Een andere optie is fermenteren. Als is dit niet voor alle voedingsmiddelen erg geschikt.

Kunnen we nog meer doen?

Het allerbelangrijkste wat we kunnen doen is variatie. Eet of drink niet iedere dag hetzelfde, dat gene wat je vandaag eet, eet je de komende 2 dagen niet. Hoe beter je dat doet hoe minder groot de kans is dat je van de nadelige aspecten last gaat krijgen.

Wat ik zelf vaak doe is als ik verse spinazie ga wokken is dat ik eerst zoveel mogelijk kookvocht afgiet en daarna wat koffie melk erbij doe (2 cupjes) om de oxalaat al te laten binden voordat ik het opeet. Zo beïnvloed het mijn calcium status in het lichaam niet. Extra voordeel nu voelen je tanden ook niet zo als schuurpapier aan.

Je kunt oxaalzuur ook voelen/proeven: heeft geeft een wat prikkelend, stroef-slijmerig gevoel (ja, echt – en ik weet ook niet hoe ik het anders moet omschrijven) in de mond, tanden en keel

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *