Solanine en tomatine

Solanine en tomatine zijn beide een anti-nutriënt, hier lees je waar het in zit wat de voordelen en nadelen zijn en hoe we de nadelen kunnen omzeilen

Waar zit solanine en tomatine in

Solanine zit in aardappelen en ontstaat onder invloed van licht. Het zit vooral in de schil van groene aardappelen en in de kiemen. Ook in aubergine is wat solanine terug te vinden
Tomatine zit zoals de naam al een beetje laat vermoeden in tomaten, en dan vooral de onrijpe, groene, tomaten. Zodra de tomaat rijpt verdwijnt het.
Beiden behoren tot de glycoalkaloïden.

Wat doet solanine

Solanine en tomatine geeft een bittere smaak en een wat brandend gevoel in de mond. In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen.
Ze kunnen koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid, lusteloosheid, zwakheid en depressie veroorzaken.

De voordelen

Er zijn vooral voordelen bekend van tomatine en de afgeleide tomatidine.

  • Cholestrol verlagende werking, vooral dat van de LDL (dit wordt ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd)
  • Kan bijdragen aan een betere werking van de neurotransmitter acetylcholine, en dus vooral in de regulering van de spierspanning
  • Kan helpen bij het optimaal houden van de PH-waarde in het lichaam. Door een optimale PH-waarde door het lichaam kan het dus werken als een anti-schimmel middel.
  • Kan helpen bij het ondersteunen van het immuun systeem
  • Het kan bijdragen aan het opbouwen van spiermassa en daarbij helpen bij vetverbranding.

Bij Solanine en dus als we kijken naar aardappels is het bekend dat 2,5 mg alkaloïden (tomatine en solanine) per kg lichaamsgewicht per dag een toxisiche hoeveelheid is.
Als iemand 70 kg weegt mag deze 175 mg alkaloïden binnen krijgen wat inhoudt dat deze persoon bijna 2,5 kg ongeschilde aardappelen moet eten of 5,6 geschilde aardappelen eten. Voor de meeste mensen is dit niet haalbaar aangezien de gemiddelde portie tussen de 150 en 250 gram is.

Solanine en tomatine verminderen in de voeding

De tomaten goed laten rijpen en eventueel de kern wegsnijden.
Bij de aardappelen schillen wordt het meeste van de solanine verwijderd omdat het hoogste gehalte onder dan wel in de schil zit.
Solanine is wel vrij hitte bestendig dus met de bereiding zal er niet veel solanine verloren gaan.

Het koken, bakken of andere vormen van verhitten van de tomaten zorgt voor een afname van 10-35% van het tomatine gehalte, ook bij groene tomaten.

Kunnen we nog meer doen?

Bewaar de aardappelen in het donker en kijk goed hoe ze eruit zien. Blauwe plekken zijn niet zo erg, maar groene plekken kan je beter weg snijden. Liggen de aardappelen al wat langer en hebben ze uitlopers gekregen, dan kan je die beter wegsnijden.

Bronnen